Osení

Už začíná zima a vaše morčátka se nechtějí rozloučit se šťavnatou, čerstvou travičkou?
To není žádný problém, stačí vypěstovat osení, které má v sobě spoustu vitamínů B i C, železa, hořčíku a jiných minerálů. K tomu dobře poslouží žito, pšenice, oves (chemicky neošetřené). Dají se koupit na farmách, v obchodě i v e-shopu. 

 Je několik možností, jak osení vypěstovat. V substrátu,  nevýhoda je ta, že morčátka nemohou zbaštit kořínky. Na vatě, kde zase osivo často plesniví. Nebo v nejlepším případě děravém košíčku, nebo cedníčku.

Tento košíček, nebo cedníček se dá koupit v domácích potřebách, supermarketu, i v e-shopu. Důležité je dávat při výběru košíčku, nebo cedníčku pozor na velikost dírek. Díry by měly být na dnu košíčku, v takové velikosti, aby osivo nepropadlo.

                                                   Postup 


Koupené osivo si nasypeme do sklenice, do které následně napustíme vodu až po okraj, tak aby byla pšenice, oves,  nebo žito potopené. Nelekněte se, toho, že některá zrna plavou. Zrna můžeme promíchat lžicí. Sklenici s osivem necháme odstát na 24 hodin, aby zrna nabobtnala a probudila se k životu.   

Druhý den ze sklenice vylejeme vodu a osivo propláchneme čistou. Pak opět vodu vylejeme, osivo  si přesypeme do připraveného cedníčku, košíčku. Osivo umístíme nejlépe na okno, aby dobře rostlo.

Každý den osivo propláchneme pod slabým proudem vody, aby nezačalo plesnivět. Také hlídáme vlhkost zrn, aby nám klíčky nezaschly.

Zrno začne klíčit už druhý den, poznáte to podle malé bílé tečky na každém zrnu (klíček). Osení roste cca 14 dní, záleží na teplotě a světle. Výsledkem by mělo být krásně zelené osení, které morčatům podáváme i s kořínky a zrnem.   

Autor: EMB
Editor: LTS
Foto: Autor