Podzimní bobule

Podzim nabízí širokou škálu bobulí, které jsou zdravé a dají se uchovat na zimu. Které to jsou, k čemu jsou dobré a jak je uchovat, to naleznete v tomto článku.

Šípek

Šípky se vyznačují hlavně vysokým obsahem vitamínu C [426 mg/100g (zdroj USDA)] a vitamínu A [4345 IU/100g (zdroj USDA)].
Ale obsahují i Vitamín B-6, hořčík [69 mg/100g (zdroj USDA)],  hodně draslíku [429 mg/100g (zdroj USDA)] a vápníku [169 mg/100g (zdroj USDA)].

Je přírodním lékem proti chřipce, ale i paradentóze a onemocnění dásní. Hodí se i při problémech s revmatizmem.

Sbíráme dobře uzrálé šípky ,ale ne přezrálé a po mrazu.

Šípky uchováváme sušením, nejlépe pouze na vzduchu (v troubě, sušičce). Šípky rozprostřeme na síto, nebo na plech s utěrkou, nesmí ležet na sobě. Umístíme je na podzimní slunce, nebo i doma. Stačí je občas obrátit a zkontrolovat, zda neplesniví (plesnivé odstraníme). Dobře usušené šípky se při stisku drolí, nejsou měkké a uvnitř vláčné/mokré.

Skladujeme v dobře uzavřené sklenici, v suchu, chladnu a temnu. Můžeme skladovat i v papírovém pytlíku, na vzdušném místě.

Mé morčátka je nechtějí, ale můžou se rozdrtit v hmoždíři a práškem posypat morčátkům jídlo (okurek, paprika, granule).

Z šípků se dá vařit i čaj, ale při varu se ničí vitamíny, proto je nejlepší šípky spařit. Pak se musí přefiltrovat přes plátno, protože obsahuje dráždivé chloupky.

Rakytník

Rakytník také obsahuje vysoké množství vitamínu C [255,67 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)], vitamíny A, B, E. Velký obsah je i draslíku [133 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)].

Pomáhá při nemocech plic, zahlenění, žaludečních vředech ,onemocnění srdce, průjmech, rakovině. Zejména je vhodný k regeneraci, hojení ran.  

Rakytník sušíme v sušičce, v troubě na plechu, na topení. Rakytník vždy dobře rozprostřeme, můžeme i rozkrájet. Usušené plody je dobré rozdrtit ve hmoždíři na prášek, ten pak podávat morčátkům na potravě (asi půl čajové lžičky denně).

Skladujeme jako šípky v dobře uzavřené sklenici, v suchu, chladnu a temnu.

Černý bez

Bobule obsahují vitamíny B, A, C, ale hlavně hodně draslíku [305 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)] a fosforu [57 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)], dále i vápník, sodík.

Černý bez příznivě působí proti všem druhům rakoviny, při bolesti nervového původu, regeneruje jaterní buňky. Je projímavý (doporučuji podávat morčátkům při zácpě).

Bezinky sbíráme v trsech, trsy zavěsíme a necháme zavadnout, pak  je dosušíme v troubě při mírné teplotě.

Skladujeme v dobře uzavřené sklenici, v suchu, chladnu a temnu, nebo v papírovém pytlíku, na vzdušném místě.

 Jeřabiny

Jeřáb Moravský sladkoplodý a Jeřáb ptačí-oba jsou jedlé.

Obsahují vitamín C [61,6 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)], B, A. Hodně draslíku [246 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)], sodíku [34,6 mg/100g (zdroj kalorické tabulky)], vápník, fosfor, zinek, železo.

Jeřabiny pomáhají při zažívání, čistí močové cesty, ledviny i krev. Sušené jeřabiny jsou skvělé na průjem.

Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zvadnout a pak je co nejrychleji dosušujeme umělým teplem v troubě, sušičce. (zdroj ireceptar.cz)

Skladujeme v papírovém pytlíku, na vzdušném, suchém, tmavém místě. 

Autor: EMB

Konzultanti: LTS, DL